Bij Livin kijken we naar het totaalplaatje van gezondheid en alle aspecten die daarbij horen. Sporten is hierbij zeker een essentieel onderdeel. Maar simpelweg met alleen sporten gaat je niet dichter bij je doelen brengen.

Image Alt

Smoothies en juices!

  -  Blog   -  Smoothies en juices!

Smoothies en juices!

De zomer staat alweer bijna voor de deur dat wil zeggen de tijd voor overheerlijke en gezonde smoothies en juices! Maar zijn ze wel zo gezond als dat wij denken?

Laten we eerst even bekijken wat een smoothie precies is en waar een smoothie of juice uit bestaat.

In het woord smoothie zit het woord smooth wat betekend: Glad, effen en zonder stukjes. Het is dus een vloeistof.

Een smoothie kan bestaan uit een combinatie van verschillende soorten fruit of groente, een combinatie van fruit en groente en soms nog met als toevoeging granen en/of melk of soja producten.

Eigenlijk allemaal prima producten die onwijs goed passen binnen een gezonde basis voeding.

Groente is onwijs gezond en er wordt aangeraden dagelijks minimaal 250g groente binnen te krijgen maar het liefste natuurlijk nog veel meer! Het zit vol vitamines, mineralen en vezels waar ons lichaam onwijs blij van wordt!

Ditzelfde geld voor fruit ook vol met onwijs goede voedingsstoffen die ons lichaam dagelijks nodig heeft en er wordt dan ook aangeraden 200g fruit te nuttigen iedere dag.

Dan heb je nog de granen, vooral volkoren graan producten worden aangeraden als jij een gezond voedingspatroon wil volgen. Dit omdat voor een goede darmwerking vezels nodig zijn en ze niet alleen goed zijn voor je darmen maar ook onwijs goed verzadigen en de perfecte energie leveranciers zijn gedurende de dag omdat de energie langzamer vrij komt dan bij andere koolhydraat rijke producten. Binnen een gezond voedingspatroon wordt aangeraden dagelijks 30 tot 40g vezels te nuttige, ja ik weet het dit is veel! De meeste Nederlanders komen hier dan ook lange na niet aan.

En als laatste de zuivel, zuivel producten zijn een bron van eiwit, calcium, vitamine B2 en B12 en passen hierdoor prima binnen een gezond voedingspatroon. Alleen moet je bij je smoothie wel goed opletten, vaak wordt er namelijk gekozen voor volle melk product, volle melkproducten bevatten veel verzadigd vet en zijn hierdoor een minder goede keuze. Maar het klopt helemaal dat ze jouw smoothie wel nog lekkerder maken.

Wil jij liever gaan voor een plantaardige soort kies dan het liefste voor Soja melk of yoghurt deze bevat meer eiwit dan andere plantaardige varianten en is hierdoor een betere keuze. Daarnaast is het nog beter als je een soja melk of yoghurt pakt met toegevoegde calcium en vitamine B12 zo mis je deze belangrijke voedingsstoffen niet en kun je toch lekker blijven genieten van jouw plaataardige variant.

Maar wil dat dan zeggen dat smoothies gezond zijn? Ze bevatten allemaal ingrediënten die prima passen binnen een gezond voedingspatroon?
Ik hoor je al denken, dan is een smoothie toch perfect krijg ik meteen alles mooi tegelijk binnen!

Maar helaas is het niet zo mooi als je denkt, ja ze worden gemaakt van prima ingrediënten alleen is het natuurlijk anders om een sinaasappel of banaan te eten dan er eentje te drinken. Daarnaast bevat één smoothie al snel een banaan, twee sinaasappel, ½ mango en spinazie terwijl je dat normaal niet zo achter elkaar op zou eten. En hiermee ga je al over de aanbevolen dosis fruit per dag. Want ja het drinkt natuurlijk onwijs gemakkelijk weg, daar ben ik het helemaal mee eens.

“Maar fruit is toch zo gezond, helemaal niet erg om wat extra binnen te krijgen”

Je zou het bijna denken maar omdat fruit naast vitamines, mineralen en vezels bestaat uit fruitsuikers en jouw lichaam die hetzelfde ontvangt als gewone suiker is het een minder goede keuze heel veel fruit te eten op een dag.

Daarnaast is het zo dat de blender ervoor zorgt dat jouw verteringssysteem minder moeite hoeft te doen om jouw gehele smoothie of sapje te verteren. Hierdoor ben je minder lang verzadigd en heb je sneller weer trek in iets.

Hoe dit komt? Omdat tijdens het blenden de vezels langzaam kapot gaan en deze vezels zorgen er juist voor dat je dat verzadigde gevoel krijgt en dat de suiker niet direct opgenomen kunnen worden maar eerst “uitgepakt” moet worden door je verteringsstelsel. Je moet dus veel meer moeite doen om een banaan te verteren nadat je hem opgegeten dan dat je moet doen als je diezelfde banaan zou drinken.

Bij juice is dit nog anders omdat bij veel juices niet de gehele stuk fruit of groente gebruikt wordt maar vaak alleen het sap of maar een gedeelte van het product. Hierbij wordt dus eigenlijk het beste gedeelde, de vezels weggegooid, super zonde ! Hierdoor krijg je al helemaal alleen een berg suiker binnen, voor één glas juice zijn namelijk al snel meerdere stuks fruit nodig.

Voor 250ml sinaasappelsap zijn bijvoorbeeld al 4 tot 5 sinaasappels nodig. Hierdoor komt het suiker gehalte bijna gelijk aan het suikergehalte van een glas cola, dat is dan weer jammer hé.

Daarnaast is de hoeveelheid granen die ze erin doen vaak erg weinig en blenden ze het vaak nog eventjes mee waardoor je lichaam ook hiervoor weer minder moeite hoeft te doen en daarnaast zijn de granen vaak lekker gemaakt met koko’s olie wat boordevol verzadigvet zit of honing wat eigenlijk puur suiker is. Daarnaast is ook de keuze voor zuivel die ze toevoegen vaak niet de beste want ze kiezen vaak voor volle zuivel producten omdat deze jouw smoothie natuurlijk nog lekkerder maken. Maar hierdoor krijg je dus weer meer verzadigd vet binnen, allemaal onwijs zonde want het is helemaal niet nodig.

Maar hoe zit het dan met groente? Groente bevat van nature ook wat suiker maar een stuk minder dan fruit, hierdoor is het dus een betere keuze om jouw smoothie voor het grootste deel uit groente te laten bestaan. Maar de meeste mensen vinden dit helaas net iets minder lekker. Daarnaast ben ik zo’n onwijs groot fan van groente door de vezels en zoals ik al verteld hebt lijden deze er juist onder door ze te verwerken tot een juice of smoothie.

Conclusie:

De eind conclusie is dan ook dat het uiteindelijk nog het aller beste is jouw groente en fruit lekker te eten, zo profiteer je van alle voordelen van groente en fruit, super positief dus! Mag je dan nooit meer een smoothie of sapje, natuurlijk wel! Balans is uiteindelijk het belangrijkste maar maak hierin wel bewust je keuze en geniet er gewoon echt oprecht van!

Daarnaast zou je natuurlijk ook een onwijs lekker smoothie bowl kunnen maken dan blend je een klein beetje fruit met yoghurt, snij je de rest van het fruit in stukjes en voeg je lekker wat granen, noten, pitten of zaden toe. Zo heb je toch je smoothie maar dan een verbeterde variant! Daarnaast ben je van een smoothie bowl natuurlijk veel langer verzadigd en kun je er lekker tegen aan!

Of kies voor een klein glas juice of smoothie en voeg ½ stuk fruit toe wat groente en extra water en/of ongezoete soja melk of magere of half volle melk toe. Hierdoor heb jij toch je sapje of smoothie maar dan een iets verantwoordere variant.

 

Hopelijk heb je wat opgestoken van deze blog post, laat het me vooral weten, leuk!