Bij Livin kijken we naar het totaalplaatje van gezondheid en alle aspecten die daarbij horen. Sporten is hierbij zeker een essentieel onderdeel. Maar simpelweg met alleen sporten gaat je niet dichter bij je doelen brengen.

Image Alt

Mijn vakantie do’s & don’ts

  -  Blog   -  Mijn vakantie do’s & don’ts

Mijn vakantie do’s & don’ts

Binnenkort is het zover en dan zit jij lekker met je billen op het strand!

Maar hoe geniet je nu ultiem van de vakantie en voorkom je vakantie kilo’s?
Ik ga jullie mijn persoonlijke do’s en don’ts vertellen.

do’s

  • Lekker in beweging blijven op vakantie

Wandel lekker door jouw prachtige vakantie oord, trek dat extra baantje in het zwembad, huur een dagje fietsen, loop in de avond naar het restaurant en begin lekker aan die strandwandeling. Allemaal lekker beweeg momentjes die op vakantie gemakkelijk zijn toe te passen. Daarnaast kun je natuurlijk ook een workout knallen, maar alleen als jij daar ook echt zin in hebt, want er is natuurlijk niets dat moet. Ook met gewoon lekker bewegen ben je al onwijs goed bezig!

  • Eet bewust

Kies bewust je eten en neem iets wat je echt super lekker vindt en geniet er dan ook intens van. Wil jij graag een toetje, maar hebben ze jouw favoriet niet probeer het dan morgen opnieuw, kies alleen iets waar jij intens van geniet en doe het anders niet, zou toch zonde zijn om een hoop kcal naar binnen te werken terwijl je er niet van geniet.

  •  Portie bepalen

Wist jij dat twee bolletjes ijs net zo lekker zijn als drie. Jazeker het is echt zo, vaak zijn je ogen groter dan je maag en eet je je bijna misselijk. Super zonde want kies gewoon voor dat ene bolletje ijs wat jij het lekkerste vindt of die twee smaken die jou echt gelukkig maken i.p.v. een hele bak ijs + chocolade saus en nootjes waarbij je op het einde eigenlijk niet meer geniet omdat het veelste machtig is. Pak gewoon bewust 2 bolletjes ijs in een bakje en eet op je gemakje en het belangrijkste geniet er vooral van. Of liever toch een hoorntje? Pak dan jouw favoriete bolletje op een hoorntje. En zo geldt het voor alles, onthoudt altijd mocht je echt nog honger hebben kun je altijd bijbestellen, dat is beter dan jezelf overeten en er dan uiteindelijk niet meer van genieten. Daarnaast is het toch veel leuker om wat vaker te eten en dan oprecht te genieten i.p.v. ineens heel veel te eten.

  • Groente en fruit in zonnige landen mijn favoriet

Jazeker, geef toe op vakantie zijn verse groente en fruit toch nog lekkerder dan in ons koude kikker landje. Geniet daarom overdag lekker van groente en fruit als tussendoortje. Super nutrient rijk en daarmee een heel goed tussendoortje, daarnaast maakt het niet uit wat voor groente en fruit je eet, blijf vooral lekker variëren dat is het aller gezondste.

  •  Drink lekker veel water

Iets wat vaak vergeten wordt omdat je niet overal water uit de kraan kunt drinken, daardoor moet je het bewust kopen en pak je het toch minder gemakkelijk. Pak daarom lekker bij iedere maaltijd een grote fles water en probeer deze voor/tijdens de maaltijd op te drinken. Daarnaast kun je natuurlijk ook veel beter water drinken dan frisdrank, vruchten sapjes of smoothies (zie blog smoothies en juices voor meer informatie). Scheelt een hoop suiker en daarnaast wordt je lichaam veel blijer van water dan al die suikerbommetjes.

Don’ts

  • Jezelf restricties opleggen

Alles wat jij van jezelf niet mag wordt ineens heel aantrekkelijk. Ze maar eens tegen een kind dat ze iets niet mogen, wat willen ze? Juist, datgene wat niet mag en zal ik je eens wat vertellen bij volwassen werkt het precies hetzelfde. Als jij van jezelf geen ijsje mag wat zie je dan juist overal? Jazeker, ijsjes en waarschijnlijk ook nog net jouw favoriet. Leg jezelf daarom nooit restricties op want daardoor leg je er juist de focus op. Onthoudt, je mag alles maar wil je ook alles? Is het een dikke 10 waard, pak het dan vooral en geniet ervan. Maar is het eigenlijk niet nodig zeg dat bewust nee en geniet later van iets wat je wel echt oprecht lekker vindt.

  • Compenseren

Voor de vakantie sporten als gekke henkie om je tijdens de vakantie vol te eten aan alles wat je tegenkomt. Helemaal fout! Compenseren is iets wat ik lang heb gedaan, hardlopen in de ochtend om daarna uitgebreid te brunchen. Yes I did! Maar waarom jezelf eerst straffen om vervolgens jezelf te kunnen belonen. Compensatie gedrag duidt erop dat er iets niet goed zit, jouw relatie met voeding is niet liefdevol. Jij ziet voeding als fout en overmatig bewegen als goed, maar zo zit het natuurlijk niet. Probeer jezelf gewoon iets lekkers te gunnen en beweeg en sport omdat jij dat leuk vind, je je er lekker bij voelt en omdat het je een goed gevoel geeft. Niet omdat het moet! Ben lief voor jezelf en je lichaam en het zal ook lief zijn voor jou!

  •  Op de weegschaal gaan staan voor vertrek en weer bij thuiskomst

Sowieso ben ik van mening dat we allemaal die weegschaal niet serieus zouden moeten nemen, maar al helemaal niet gaan vergelijken voor en na de vakantie. Jij bent echt veel meer dan dat nummertje en verdient het niet jezelf dit aan te doen. De kans dat jij jezelf voor de gek gaat houden is namelijk heel groot. De kans dat jij op vakantie net wat meer alcohol drinkt, wat meer koolhydraten en zout nuttigt zijn groot. Dit zorgt er allemaal voor dat jij meer vocht gaat vasthouden. Daardoor ben je dus zwaarder bij terugkomst, maar zonde om jezelf af te straffen op vocht wat vanzelf ook weer verdwijnt toch? Dus geef die weegschaal ook vakantie en stop dat ding heel ver weg. Zodra je thuiskomt van vakantie ga je gewoon lekker nagenieten en stap je weer lekker in je eigen fijne en vertrouwde gezonde patroon. Binnen een aantal dagen ben je weer helemaal op de rit en heb jij een hele fijne vakantie gehad en komt je lichaam vanzelf weer in balans.

Hele fijne vakantie lieve allemaal en het belangrijkste: Ben lief voor jezelf, je hebt het dubbel en dwars verdiend!

liefs,

Karin