Bij Livin kijken we naar het totaalplaatje van gezondheid en alle aspecten die daarbij horen. Sporten is hierbij zeker een essentieel onderdeel. Maar simpelweg met alleen sporten gaat je niet dichter bij je doelen brengen.

Image Alt

Iedere dag weer opnieuw verantwoord en lekker eten

  -  Blog   -  Iedere dag weer opnieuw verantwoord en lekker eten

Iedere dag weer opnieuw verantwoord en lekker eten

Pak er lekker een kopje thee bij en lees gezellig me me mee!

Iedere dag weer een gezonde maaltijd op tafel krijgen, we willen het allemaal maar het is gemakkelijker gezegd dan gedaan!

Vandaag ga ik jou in 6 stappen uitleggen hoe ik mijn eten gedurende de week plan, zodat ik:

  1. Maximaal één per week grote boodschappen doe en één keer per week kleine
  2. Gezond koken gemakkelijk en leuk wordt
  3. Altijd alle ingrediënten in huis hebt die je nodig heb

En last but not least

4. Er niet tegenop zie maar er juist onwijs veel positieve energie uit kan halen!

Dit wil jij toch ook?

Nou daar gaan we, het stappen plan van mij!

Stap 1: Plan de campagne! De mens is een gewoonte dier, maak daar gebruik van, gezondheid hoeft niet met allerlei gekkigheid, blijf vooral lekker dicht bij jezelf.

Ik snap dat je niet iedere dag hetzelfde wil eten (same here)! Maar per week eet ik maximaal 3 verschillende ontbijtjes, weet niet hoe dat met jou zit maar relatief gezien eten we hierdoor vaak hetzelfde. Dit geld hetzelfde voor de lunch die is ook niet 7 dagen per week anders. Deze 2 zijn dus al heel gemakkelijk in te koppen.

Maak vervolgens jouw plan de campagne:

Reken globaal uit hoeveel yoghurt, havermout, volkoren brood, broodbeleg, noten, zaden, crackers etc. jij nodig hebt per week. Veel van deze producten zijn langer houdbaar dus zorg ervoor dat jou voorraad kast goed gevuld is (Lees gerust ook even de blog over een verantwoorde voorraad kast: Klik hier)

Daarnaast heb jij waarschijnlijk ook een assortiment van avond maaltijden waar jullie vaak uit kiezen, maak hier een lijstje van zodat jij gemakkelijk kunt kiezen, deze lijst hoeft natuurlijk niet ineens af, je kunt hem steeds aanvullen met nieuwe ontdekkingen.

Bedenk dan wat je die week graag zou willen eten en wat je hiervoor nodig hebt, natuurlijk hoef je het niet per dag uit te werken want het is toch heerlijk om op de dag zelf te beslissen wat je eet, maar zorg gewoon dat je 6 of 7 verschillende maaltijden klaar hebt staan (Varieer lekker met vlees, vis en misschien wel vegetarisch)

Als jij jouw plan hebt klaarliggen wat jij graag wil eten die week is het tijd voor stap 2!

Stap 2:Jouw verantwoorde boodschappenlijstje! Maak nu een lijstje wat jij allemaal nodig hebt deze week zodat jij heerlijk verantwoord de week doorkomt, let op: sla altijd gezondere tussendoortjes extra in zo kom je minder snel voor verleidingen te staan en heb je altijd wat bij de hand. Maak daarnaast jouw boodschappenlijstje op basis van de indeling van de supermarkt zo sjees je er in een rap tempo doorheen. Maak een apart lijstje voor kleine boodschappen die je later in de week nog nodig heb, zo wip ik altijd nog even de supermarkt binnen voor bananen (die rijpen hier in Vietnam waar je bij staat, niet te geloven) en wat andere groente als ik wat te kort kom.

Stap 3: De diepvries is je beste vriend! 

De diepvries is echt mijn redder in nood, hij zorgt ervoor we altijd vlees en vis in huis hebben, diepvries groente en fruit (wat overigens net zo goed is als vers), volkoren brood, soepen en mijn verantwoorde baksels  zodat ik iedere dag een tussendoortje heb waar ik heel blij van wordt. Hij kan er dus voor zorgen dat jij nooit zonder komt te zitten, als je hem maar goed vult en blijft vullen! Zet dus op jouw boodschappenlijstje gerust wat extra’s wat in de diepvries kan.

Stap 4: Voorbereiding is het halve werk!

Jij bent gewapend met een onwijs verantwoorde voorraadkast, een volle koelkast, overvolle fruitmand, een diepvries vol en bent er helemaal klaar voor, jouw huis puilt uit van de gezonde producten (kijk hier wordt ik al onwijs blij). Maar nu moet er toch nog wat extra energie in gestoken worden. Kies daarom in de avond voor de volgende dag wat jouw ontbijt, tussendoortjes, lunch en eventueel al wat je avond maaltijd gaat worden en zet klaar wat je klaar kunt zetten. Snij evt. je fruit al voor in de yoghurt, smeer je boterhammen vast voor de lunch, doe je crackers met beleg ernaast in een bakje, snij je groente als tussendoortje, maak je overnight oats (of terwijl havermoutpapje) etc. Als het klaar staat is het zo onwijs gemakkelijk het te pakken in de ochtend. Kies vervolgens ook jouw avond maaltijd of doe het de volgende ochtend en haal uit de vriezer wat je nodig hebt leg het allemaal bij elkaar in de koelkast en zodra je thuis komt of tegen de avond direct aan de slag! Begin de dag dus voorbereid en je zult zien dat het je zoveel gemakkelijk afgaat!

Stap 5: De 2 voor 1 methode 

Ooh dit is toch wel mijn favoriet en ik pas hem iedere week toe, ja echt waar, iedere week! De 2 voor 1 methode, eten voor 2 dagen in één avond bereid! Of terwijl vooruit koken voor 2 dagen. Degene die dit heeft uitgevonden verdient een lintje want jeetje wat is het handig en wat geeft het mij rust. Natuurlijk is het niet handig met alle maaltijden maar er zit er vast eentje bij waarbij het je wel gaat lukken. Maar Karin eet je dan 2 dagen achter elkaar hetzelfde? Yes wij meestal wel omdat ik dat echt geen enkel probleem vindt. Maar natuurlijk zou je het bakje ook gewoon in de diepvries kunnen zetten en ook later die week kunnen opeten. Ik kook dus minimaal één keer voor 2 dagen, dit zodat ik één avond meer rust heb en mijn eten alleen hoef op te waren of alleen een stukje vlees hoef te bakken, heerlijk!

Stap 6: Maak er een feestje van! 

Gezond eten is zo leuk als je het zelf maakt, maak jij lekker een havermout ontbijt taartje of eet jij een simpele boterham, beide goed natuurlijk maar ik wordt nu eenmaal heel blij van dat taartje! Die boterham pak ik wel als ik een keertje haast ben, want een boterham met 100% pindakaas is natuurlijk stiekem ook een groot feest (Je waardeert hem nog meer als je niet meer in Nederland woont). Maar zorg voor kleur op je bord, kleur op je bordt betekend namelijk kleur in je leven en hoe meer kleur hoe meer verschillende voedingsstoffen dus je lijf wordt er ook heel blij van! Maak daarnaast niet alleen een feestje van jouw bord maar ook de bereiding, lekker muziekje op en dansend door het leven. Kijk daar is nog nooit iemand slechter van geworden (Maar hou natuurlijk de messen op veilige afstand)

Hopelijk kun jij iets met al mijn tips, voor mij werken ze in ieder geval top en ik hoop voor jou ook!

Ik wens jou een prachtige dag en wil je bedanken voor jouw tijd!

Liefs Karin