Bij Livin kijken we naar het totaalplaatje van gezondheid en alle aspecten die daarbij horen. Sporten is hierbij zeker een essentieel onderdeel. Maar simpelweg met alleen sporten gaat je niet dichter bij je doelen brengen.

Image Alt

Foliumzuur en kinderwens

  -  Blog   -  Foliumzuur en kinderwens

Foliumzuur en kinderwens

Foliumzuur suppletie bij kinderwens

Ondanks dat in Nederland naar schattig 85% van de zwangerschappen gepland is blijkt toch dat maar net iets meer dan de helft van de vrouwen op tijd begint met het slikken van foliumzuur voorafgaan aan de zwangerschap.

Terwijl er van foliumzuur al onwijs veel wetenschappelijk bewijzen zijn dat het heel belangrijk is voor de ontwikkeling van het baby’tje in een heel vroeg stadium.

Zo wordt aangeraden 4 weken voor de bevruchting te starten met het slikken van foliumzuur zodat je foliumzuur spiegel de tijd heeft om op peil te komen voor de bevruchting. Daarnaast wordt aangeraden het door te slikken tot de 10de week van de zwangerschap, langer doorslikken dan 10 weken heeft geen nadelige effecten maar levert ook geen voordelen meer op.

Het slikken van foliumzuur vanaf 4 weken voor bevruchting tot 10 weken daarna wordt in relatie gebracht met het verkleinen van de kans op neuraal buis defecten zoals een openruggetje en draagt hiermee dus bij de aan gezondheid van jullie baby’tje.

Het is dus onwijs belangrijk op tijd te starten met het slikken van foliumzuur, start al 4 weken voorafgaan aan de eerst poging om zwanger te worden om er zo voor te zorgen dat jouw foliumzuurstatus goed op peil is. Duurt het wat langer om zwanger te worden dan is het niet erg om foliumzuur voor een langere tijd te slikken.

Van alle vrouwen die zwanger proberen te worden is 30% binnen 3 maanden in verwachting, 70% na een half jaar, ruim 80% na één jaar en 90% van alle vrouwen is zwanger binnen 2 jaar. Het kan dus geen kwaad al die tijd foliumzuur bij te slikken. Maar ik raad wel aan je bloed waardes om de zoveel tijd even de laten checken om te zien dat bijv. de B12 status in je lichaam er niet onder lijdt.